Behandelingen

Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de TCG die al duizenden jaren wordt toegepast. Volgens de filosofie van de TCG krijgt ieder mens bij de geboorte een bepaalde hoeveelheid energie mee. Die energie is nodig om te kunnen leven en actief te zijn. Zij stroomt door het lichaam langs kanalen, die meridianen worden genoemd. Deze zijn zowel met elkaar, als met de organen en de geest verbonden. Ze vormen als het ware een web in het lichaam. Als de energiestroom wordt verstoord, ontstaan er ziektes. Zo’n verstoring in de energetische huishouding kan optreden door invloeden van buitenaf (bijv. virussen, wind, kou, hitte, vochtigheid), door trauma’s, overbelasting, heftige emoties (verlies van een geliefd persoon, angsten) en/of grote zorgen. Door bepaalde punten op de meridianen te prikkelen met naalden kan de energie weer gaan stromen en kan de balans worden hersteld.

Cupping

cuppingCupping therapie wordt naast acupunctuur toegepast. Het is een vorm van geneeskunde waarbij de therapeut een kop, meestal gemaakt van glas, op het huidoppervlak aanbrengt .

De therapeut  zet de cup na verwarming omgekeerd op de huid. De huid koelt af waardoor er vacuüm ontstaat. Hierdoor komt de huid  omhoog en kleurt het rood doordat de bloedvaten uitzetten. De vastgezogen cups op de huid vervoeren energie en bloed naar een plaats waar de verstorende energie via de poriën het lichaam kan verlaten. Op deze manier zijn talloze klachten op bindweefselniveau en op spierniveau te verlichten, dan wel op te lossen. De cups worden voor ongeveer  10 minuten geplaatst.

Na een cupping behandeling kan er op de plek van behandeling een duidelijke verkleuring te zien zijn. De kleur van de plek kan verschillen, van rood tot diep paars. Het doet geen pijn en is na een paar dagen weer verdwenen.

GuaSha

guashaGuaSha is een oude genezingstechniek. Hierbij wordt de huid op de te behandelen plaats ingesmeerd met massageolie . Het GuaSha instrument wordt met korte of lange slagen over de te behandelen huid gestreken. Vooral in de pijnstreek of op de rug parallel aan de wervelkolom. Deze strelende beweging veroorzaakt verhoogde roodheid (petechiën) of blauwe plekken (ecchymose).

Vertaalt met de westerse medische blik zijn er verschillende theorieën die kunnen verklaren waarom deze oude techniek werkt. Gua Sha verhoogt de bloedtoevoer (microcirculatie) in het zachte weefsel. Het stimuleert de lichaams-natuurlijke pijnstillende opioïden systemen (endorfine). Hierdoor verlicht het de lokale pijn alsook pijn elders in het lichaam.

Moxa

moxaBij Moxa therapie stimuleert de therapeut bepaalde acupunctuurpunten met warmte. Hierbij houdt hij bijvoorbeeld een ‘sigaar’ van Moxa (bijvoetkruid) boven de huid of tegen een acupunctuurnaald. Ook kan hij een lamp met dezelfde verwarmende eigenschappen gebruiken. Een andere mogelijke toepassing van Moxa is het plaatsen van ‘torentjes’ van het ruwe kruid op de huid.De warmte van de Moxa dringt diep door tot in de acupunctuurpunten en zal daar de energiestroom, ofwel Qi, stimuleren.

Chinese Kruiden

IMAG1280-1-1Het kan zinvol zijn om naast acupunctuur ook Chinese kruiden te gebruiken. Kruidengeneeskunde is één van de belangrijkste pijlers van de TCG. Chinese kruiden worden al duizenden jaren toegepast en ze zijn voor het eerst beschreven door Shen Nong in de eerste eeuw voor Christus in de eerste Chinese Materia Medica.

Door het samenvoegen van verschillende kruiden kan een kruidenformule samengesteld worden, die nauwgezet op de patiënt is afgestemd. Zo kunnen verschillende aandoeningen zeer effectief behandeld worden. In tegenstelling tot het versnipperde karakter van de westerse kruidengeneeskunde, waar veel kennis in de loop der eeuwen verloren is gegaan, heeft de Chinese kruidengeneeskunde zich ontwikkeld tot een volwaardig wetenschappelijk systeem.