Yin en Yang in ons lichaam

yinyangZelfs als je geen Chinese achtergrond hebt, heb je zeer waarschijnlijk wel eens de termen ‘Yin’ en ‘Yang’ gehoord. Mocht je wel een Chinese achtergrond hebben, dan zou het zo kunnen zijn, dat je de werkelijke betekenis van Yin en Yang toch niet kent. Ja, Yin en Yang kunnen eenvoudig worden uitgelegd, maar het concept kan ook erg complex zijn.

Eenvoudig gezegd kunnen we Yin als vrouwelijk en Yang als mannelijk aanduiden; Yin als maan en Yang als zon; Yin als koud en Yang als warm; Yin als water en Yang als vuur. Tot nu toe klinkt het allemaal vrij eenvoudig.

Het moeilijke deel is dat niets is geheel Yin of compleet Yang, maar een balans tussen deze twee krachten. Bijvoorbeeld, over het algemeen zeggen we dat winter het Yin  en zomer het Yang seizoen is. Als winter overgaat naar lente wordt dit aangemerkt als een verandering van Yin naar Yang. Dat betekent dat de vroege lente meer Yin dan Yang en de late lente juist weer meer Yang dan Yin bevat.

Als we dit op het lichaam toepassen, is duidelijk dat niets geheel Yin of Yang is. Zou je het lichaam als geheel zien of juist alle onderdelen apart, dan kan je zeggen dat deze opgedeeld kan worden in driemaal twee zones. De onder- en bovenzijde, de voor- en achterzijde en de binnen- en buitenzijde. Je kan zeggen dat de bovenzijde, de buitenzijde en de achterzijde allen Yang zijn, terwijl de onderzijde, de binnenzijde en voorzijde allen Yin zijn.

Om dit te verduidelijken een paar voorbeelden: In het geval van het gehele lichaam is het bovenlichaam Yang en het onderlichaam Yin. Verdelen we het gehele lichaam in voor en achterzijde, is de voorzijde Yin en de achterzijde Yang. Wanneer we het gehele lichaam als binnen en buitenkant beschouwen is de buitenkant Yang, terwijl de binnenkant Yin is.

In het geval dat we het lichaam opdelen in verschillende onderdelen, kunnen al die verschillende onderdelen op hun beurt ook in Yin en Yang verdeeld worden. Nemen we bijvoorbeeld de gehele romp, dan is de voorzijde Yin en de achterzijde Yang, maar beschouwen we de voorzijde van de romp, dan is de borst Yang en de buik Yin etc. etc.

Bovendien kan Yin worden gezien als essentieel aspect (bijvoorbeeld bloed) en Yang kan worden beschouwd als functioneel aspect. Om het gemakkelijker te begrijpen, als we het lichaam zien als een voertuig, dan Yin is de brandstof en Yang de motor.

justice-scales-yin-yang-imageIn de traditionele Chinese geneeskunde gaat men er van uit dat ziekte veroorzaakt wordt doordat Yin en Yang niet in balans zijn in het lichaam. De TCG behandelaar poogt erachter te komen wat de exacte aard is van het uit balans geraakte lichaam en zal dit corrigeren door middel van een variatie van behandelingen: Acupunctuur, geneeskrachtige kruiden, het laten doen van oefeningen en veranderingen in het dieet en de levensstijl. Wanneer de balans hersteld is, is de gezondheid hersteld.

Dit is de eenvoudige manier om Yin en Yang uit te leggen. Indien u geinteresseerd bent en u meer wilt weten, verwelkom ik u contact met mij op te nemen.