Ehh, ik ben misselijk

Ben je af en toe misselijk in de auto, boot of vliegtuig? Of als je iets verkeerds gegeten hebt? Leer hoe je jezelf kunt behandelen met een stimulatie/massage via een effectief acupunctuur punt!

Afgelopen week ging ik naar het ziekenhuis in Leiden om daar een semi-acupunctuur behandeling te geven aan een patient die een chemokuur ondergaat. Waarom ik het een semi-behandeling noem? Dat is omdat ik geen naalden heb gebruikt, maar speciale pleisters waarin een zaadje zit die de acupunctuur punten stimuleert. Het hoofddoel was de misselijkheid en het overgeven te verminderen, bijeffecten van de chemo.

Er is een acu-punt die heel goed werkt tegen misselijkheid en overgeven. De originele benaming is “Nei Guan” wat “binnen poort” betekent. In de wereld van de moderne acupunctuur wordt het ook wel Pericardium 6 (PC6) genoemd, wat zoveel betekent als het zesde punt langs de Pericardium meridiaan.

Het werkt nagenoeg bij alle vormen van misselijkheid en overgeven, inclusief bewegingsziekte (auto, boot, vliegtuig). Als je regelmatig problemen ondervindt van wagenziekte, dan kun je dit punt masseren voordat je instapt.

Hoe kun je je dit punt vinden?

Voor een professionele acupuncturist is het noodzakelijk de exacte manier te weten dit punt te vinden, maar voor de niet professioneel, kun je het zo vinden:

  • Gebruik je eigen vingers (wijsvinger, middelvinger, ringvinger), meet vanaf de dwarse huidplooi in de pols. De ringvinger ligt dan tegen de plooi aan en de wijsvinger ter hoogte van het punt. Onthoud dat als je andere mensen helpt, je niet je eigen vingers, maar die van die persoon gebruikt om te meten

PC6_2

  • Het punt ligt tussen de twee pezen in.

Wanneer je je pezen niet voelt:

  • Maak een vuist

PC6_1

Hoe te masseren:

  • Gebruik de duimtop, druk tussen de twee pezen en maak kleine cirkeltjes.
  • plaats een rijstkorrel op de plek en bevestig deze met een pleister.
  • Masseer dit punt ongeveer 3 minuten lang, tweemaal daags of 30 minuten voor men instapt in het voertuig.

Nei Guan (Pericardium 6) is een van de vaak gebruikte acupunctuur punten en is zonder twijfel zeer effectief. Echter, in de Traditionele Chinese Geneeskunde is het zeer belangrijk de daadwerkelijke oorzaak te weten om de balans te kunnen herstellen. Als je vaak misselijk bent zonder duidelijke reden kan het slim zijn eerst de dokter te consulteren. Indien de dokter geen duidelijke reden kan vinden, kan acupunctuur een goede manier zijn dit probleem op te lossen.