Hooikoorts

De meeste mensen, enkele wintersporters daar gelaten, mogen dan blij zijn met een milde winter, het is meestal geen goed nieuws voor hooikoortspatienten die te maken kunnen krijgen met een vroege golf van ongemakken.

Westerse geneeskunde
Er bestaat geen geneesmiddel waarmee hooikoorts genezen kan worden. Klachten worden hier meestal bestreden met “antihistaminica” (anti-allergicum en slijmvliesontzweller), die vaak slaperigheid veroorzaken, en/of met een neusspray. Als u vaak of vrijwel voortdurend allergische of hyperreactieve klachten heeft, dan helpt een neusspray met corticosteroïen het best, maar soms kunnen corticosteroïen het slijmvlies wat kwetsbaar maken, waardoor het gemakkelijk gaat bloeden (1).

Doel van behandelingen
Hoewel de symptomen meestal overeenkomen, is elke patient anders. De een zal meer last ondervinden van jeukende ogen, terwijl de ander het niezen tot de meest irriterende factor benoemen. Sommige mensen hebben het hele seizoen last van hooikoorts, anderen af en toe een dagje. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn er verschillende ‘patronen’ voor hooikoorts, dus is het zaak uit te vinden wat de zwaarst wegende voor de betreffende patient zijn. Omdat hooikoorts te maken heeft met een niet goed werkend afweermechanisme, zal de behandeling daar op gericht zijn. Het algemene doel is om de symptomen te bestrijden gedurende de periode waarin (acute) aanvallen plaatsvinden, maar het einddoel is ze te voorkomen. Om dit laatste te bewerkstelligen wordt dan ook aanbevolen de behandeling al in een eerder stadium, nog voordat de periode daadwerkelijk aanbreekt,  aan te vangen.

Acupunctuur helpt bij hooikoorts
Kan acupuntuur werkelijk helpen bij hooikoorts? Zoals ik eerder vermeldde bestaat er geen geneesmiddel, noch een behandeling die hooikoorts kan genezen.  Net als dat antihistaminica-tabletten voor sommigen niet altijd uitkomst biedt, zal acupunctuur mogelijk ook voor een enkeling niet de gehoopte effecten sorteren. Vanuit mijn eigen ervaring in de kliniek echter, heb ik heel veel hooikoortspatienten gezien waarbij, door acupuntuur-behandelingen, de leefkwaliteit aanzienlijk verbeterde. Er zijn veel onderzoeken gedaan omtrent dit onderwerp. Een artikel van NU.nl beschrijft hoe hooikoortspatienten gebaat kunnen zijn bij acupunctuur. Het vermindert het aantal klachten en patienten hebben minder tot geen geneesmiddelen nodig (2). Bovendien geldt als voordeel dat acupunctuur de symptomen zou kunnen voorkomen.

Anderen gingen u al voor met goed resultaat. U zou de volgende kunnen zijn die profiteert van deze verbazingwekkende therapie!!!

Bronnen:
(1) THUISARTS.NL
(2) NU.nl 20 februari 2013